Internacionalizacija poslovanja - izazov za preduzeća

Bez autora
Jun 04 2014

Privreda Srbije ulazi u fazu kada evrointegracije Srbije sve značajnije utiču na domaće poslovno okruženje, pre svega, kroz stroge standarde za proizvodnju i plasman proizvoda i usluga.Istovremeno, suočavamo se sa većom i dinamičnijom konkurencijom, ali i manjim mogućnostima rasta na bazi domaće tražnje, zbog čega potencijal za razvoj malih i srednjih preduzeća leži u internacionalizaciji poslovanja, rekao je u Kruševcu Zdravko Ilić, koordinator Biroa za saradnju sa EU Privredne komore Srbije (PKS).

Internacionalizacija poslovanja - izazov za preduzećaPrivreda Srbije ulazi u fazu kada evrointegracije Srbije sve značajnije utiču na domaće poslovno okruženje, pre svega, kroz stroge standarde za proizvodnju i plasman proizvoda i usluga. Istovremeno, suočavamo se sa većom i dinamičnijom konkurencijom, ali i manjim mogućnostima rasta na bazi domaće tražnje, zbog čega potencijal za razvoj malih i srednjih preduzeća leži u internacionalizaciji poslovanja, rekao je u Kruševcu Zdravko Ilić, koordinator Biroa za saradnju sa EU Privredne komore Srbije (PKS).

PKS i Regionalna privredna komora Kruševac organizovale su 3. juna 2014. godine prezentaciju usluga Evropske mreže preduzetništva, kao i fondova i programa EU dostupnih privredi. Prezentacije su održali Zdravko Ilić i Marko Kovačević, samostalni stručni saradnik u Birou PKS za saradnju sa EU, koji su privrednicima Rasinskog okruga govorili i o aktivnostima Komore u procesu pregovaranja Srbije i EU.

Preduzeća ne bi trebalo da razmišljaju samo lokalno. Internacionalizacija, ipak, za mnoga preduzeća predstavlja ozbiljan izazov, jer ih dovodi na teren koji im nije dovoljno poznat i koji funkcioniše po različitim pravilima i normama. Proizvodi i usluge moraju biti usaglašeni sa standardima EU, a to sa druge strane predstavlja i trošak za firme, rekao je Marko Kovačević istakavši da preduzeća treba da unapređuju kapacitete i konkurentnost.

Stručnjaci PKS objasnili su privrednicima da Evropska mreža preduzetništva, kao jedan od najuspešnijih i održivih projekata EU, pruža besplatne usluge malim i srednjim preduzećima, kao što su uključivanje u bazu poslovne saradnje, učešće na međunarodnim poslovnim susretima ili poslovnim misijama, što otvara mogućnost kompanijama da nađu poslovnog partnera u inostranstvu. Evropska mreža preduzetništva zastupljena je u bezmalo 50 zemalja sveta i čini je više od 600 institucija koje pomažu malim i srednjim preduzećima da internacionalizuju poslovanje.

Preko Evropske mreže preduzetništva preduzeća mogu dobiti informaciju o mogućnostima EU fondova i programa za finansiranje, otvorenim pozivima i načinu apliciranja kao različite informacije o tržištima i poslovnim mogućnostima u zemljama gde sprovode usluge Evropske mreže preduzetništva, navodi se u saopštenju PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik